Zašto vuna

VUNA – JEDINSTVENO ČUDO PRIRODE

Vuna je dar prirode. Čudo koje čovek koristi od samog postanka, pa sve do danas. Vuna je u životu čoveka pronašla najširu primenu. Od nje se izrađuju jorgani, jastuci, prekrivači, dušeci, tepisi,  odela, sportska oprema, čarape, donji veš ,…

 

ZAŠTO VUNA?

Zahvaljujući svojim svojstvima, vuna je mekana i ugodna za spavanje, nema statički elektricitet i ima višestruko blagotvorno dejstvo na ljudski organizam.

Idealna za sva godišnja doba. Zimi greje, a leti hladi.
Vuna je idealna za korišćenje u toku sva četiri godišnja doba. Ukoliko se umotate u vunu, tj. legnete u posteljinu od vune ona ce zadržati temperaturu vašeg tela u „komfornoj zoni“, bez obzira da li je napolju hladno ili vruće. Poznato je da se beduini vunom štite od vrućine, a eskimi od hladnoće.Odlična temperaturna regulacija
Vuna kao prirodni materijal ima sposobnost održavanja temperature tela stalnom jer kontroliše
temperaturne promene. Zbog ovog svojstva pod vunom se ne znojimo. 

Najbolja kontrola vlage
Naučna istraživanja, po pitanju kontrole vlag,e superiorno su dokazala da je vuna jedinstven materijal,
u osnosu na perje, pamuk i sve sintetičke materijale. Vuneno vlakno ima sposobnost

da vlagu primljenu od Vašeg tela jednostavno pročisti, višak oslobodi u spoljašnju sredinu, a

ostatak vrati telu bez dehadracije.

 

Prijatna suva sredina, otporna na buđ, gljivice …

Vuna odbija vodene kapi, a može da upije do 1/3 sopstvene težine vodene pare (vlage), a da se pri tome ne oseća vlažnom. Zahvaljujući ovom ekstremno važnom kvalitetu vuna bez obzira na vlagu koju zadrži u sebi, ne može da se ubuđa i u njoj se ne mogu razviti plesan i gljivice. Kao takva vuna nije nimalo pogodna sredina za razvoj mikroorganizama, za razliku od ostalih prirodnih i sintetičkih materijala. Buđ, plesan, gljivice i razni mikroorganizmi su jedni od najjačih nadražajnih sredstava imunog sistema.

 

Super elastično vlakno, kiseonična terapija

Nauka ni danas nije uspela da odgonetne sva čuda vune. Molekularna struktura vunenog vlakna delom objašnjava superiornost vune nad svim ostalim prirodnim i veštačkim materijalima, ona je jedinstvena i analize pokazuju da se ona sastoji od 12 aminokiselina. Molekuli štapićastih ćelija su rasporedjeni u dugom krivudavom spiralnom lancu, povezani u smeru vlakna i daju još jednu izuzetnu karakteristiku, njenu elastičnost. Vuneno vlakno prednjači po elastičnosti u odnosu na većinu ostalih materijala. Posebna struktura omogućava vuni da primi ogromnu količinu vazduha cca 75%, kao i laku razmenu kiseonika sa našim telom,odnosno kožom. U toku korišćenja vunena vlakna polegnu. Da bi joj se zadržao prvobitni izgled, sunčanje (ne direktno izlaganje suncu) i luftiranje na svežem vazduhu može da učini čudo. Vuna ustvari „uživa“ kada se luftira, takoreći diše. Na taj način upija okolni svež vazduh ispušatjući iz sebe nečistoće.

 

Teško zapaljiva

Vuna je teško zapaljiva. Ona najsigurniji način da svoj dom ili neku instituciju, kao što su bolnice, hoteli i škole, zaštitite od opasnosti od požara. Vuna ne podržava vatru i idealna je zaštita od plamena i ekstremno visokih temperatura. Zaštitna odela u kalionicama, topionicama, donji veš, zaštitne kape koje nose preko glave piloti, vozači formule 1, reli vozači, obavezno se izraduju od vune, jer je to najbolja zaštita od otvorenog plamena. Najveća prednost zaštitnih odela i materijala od vune je ta što se vuna prilikom sagorevanja pretvara u prah, za razliku od sintetike koja se pretvara u lepljivu masu i neodvojivo lepi za kožu sa tragičnim posledicama.

 

Uravnotežava rad srca

Vunena posteljina umiruje rad srca. Testovi koji su vršeni u nadležnim instutima odnosili su se na praćenje rada srca kod ljudi koji su spavali u sintetičkoj posteljini i vunenoj posteljini. Ritam rada srca ispod vunene posteljine je uvek bio mirniji i uravnoteženiji. Ostali testirani materijali nisu imali umirujući uticaj na rad srca. Rezultat istraživanja jeste da  vuna deluje relaksirajuće na organizam.

 

Antialergen

Vunena posteljina ne izaziva alergije. Alergije isključivo na dlaku vune predstavljaju raritet. Vunena posteljina nije izbeljivana i u sebi nema nikakvih hemikalija. Osnovni sadržaj vunenog vlakna je vunena masnoća, poznatija kao lanolin. Poznato je njegovo antibakterijsko dejstvo i zato je lanolin priznat u farmaciji. Blagotvorno dejstvo lanolina dokazano je u većini krema namenjenih za negu nežne bebeće kože

 

Antireumatsko dejstvo

Pokazalo se da je vuna idealan materijal kao preventiva protiv prehlada i spavanja u vlažnim posteljama, a samim tim deluje i kao preventiva od reumatskih oboljenja. Zahvaljujući održavanju stalne telesne temperature „u komfornoj zoni“, nema iritiranja nerava koji su uzrok bola.Na taj način vuna doprinosi smanjenju bolova i reumatskih tegoba.

Vuna ima i umirujuće delovanje i uticaj na smanjenje bola. Tako da, ukoliko vas recimo boli glava, ili zub, naslonite glavu na predmet proizveden od vune i nakon perioda od 10 do 15 minuta ćete osetiti kako se bol smanjuje ili čak potpuno nestaje

 

Laka za održavanje, nema elektrostatički naboj

Čista runska vuna ne zahteva mnogo nege. Ona sama po sebi u normalnim uslovima gotovo da nema elektrostatički naboj. Vlakno sa posebnim hemijskim osobinama i koje u sebe može primiti u tolikoj meri vlagu jako se teško da naelektrisati. Zahvaljujući toj osobini ona ne privlači magnetski prljavštinu i ne zadržava je. Takodje veoma važan uticaj ima i struktura samog vlakna, čiji je spoljni omotač sačinjen od ljuspi, kao krljušti kod ribe, koje su usmerene prema vrhu vlakna i na taj način sprečavaju prodiranje prljavštine i čvrstih čestica. Istresanjem, četkanjem, čestim provetravanjem tj. lakim pranjem ili suvim hemijskim čišćenjem, vuna se jednostavno održava.

 

Omogućuje zdrav san

 

Kada se bavimo nekim fizičkim aktivnostima, trošimo energiju. Posledica trošenja energije je osećaj umora, iscrpljenosti. Za održavanje naše telesne temperature potrebna nam je energija. Da bi smo se zagrejali drhtimo i za to nam je potrebna energija, da bi smo se rashladili, znojimo se i za to nam je potrebna energija. Ako spavate u posteljini koja je pretopla počinjete naglo da se znojite (trošite energiju), sredina postaje vlažna, otkrivate se i nakon izvesnog vremena postaje vam hladno, sada drhtite i pokušavate da se zagrejete, ali u veoma hladnoj i vlažnoj posteljini to je dug proces i za to Vam je neophodno veoma mnogo energije. Zato nije ni čudo što ujutro ustajemo umorni i iscrpljeni jer je to posledica potrošnje energije, kao da smo se celu noć bavili nekim fizičkim aktivnostima, a ne spavali. Posteljina od vune nam zaista može pomoći. Sve gore nabrojane karakteristike nam omogućavaju da u posteljini od vune zaista spavamo i da se tokom noći naš organizam relaksira i akumulira neophodnu energiju, a ne da je troši.